Når skal man beskjære trær og busker

Våren er som regel den beste tiden på året for å beskjære busker, hekker og trær, da plantene på den tiden er "sovende". Når en plante blir beskjært på denne tiden, vil sårene også heles fortere.

Når skal man beskjære trær og busker

Våren er som regel den beste tiden på året for å beskjære busker, hekker og trær, da plantene på den tiden er "sovende". Når en plante blir beskjært på denne tiden, vil sårene også heles fortere.

Hvorfor beskjæringssesonger er viktige

Den beste tiden for beskjæring er før nye skudd skyter fart. Gjør man det før skuddene springer ut, så vil ikke plantens næringsstoffer reduseres. Sevje og næring i planten er heller ikke særlig i bevegelse, noe som gjør det enkelt å beskjære.

Skal man beskjære mye, gjerne da helt ned mot bakken på en busk, må det bli gjort før våren og solen varmer planten, altså før veksten begynner. Dette sikrer at planten vil heles fortere, og fremstå sunnere. Døde og skadede grener og skudd kan fjernes gjennom hele året.

Merk! Selvom plantenes hvileperiode begynner på høsten i det kaldere værer, anbefalles det ikke å beskjære på denne tiden. Grunnen til det er at råte og sopp lettere kan få fotfeste i denne litt fuktigere årstiden.

Husk at sevje og blomstring spiller en rolle

Planter som produserer mye sevje bør beskjæres senere på sommeren, eller før sevjen begynner å spre seg på våren. I denne kategorien finner vi kastanjetrær, kirsebærtrær, bjørk-, plumme og lønnetrær for å nevne noen.

Blomstring spiller også en stor rolle, uansett om planten blomstrer på fjorårets grener eller årets. Hvis planten blomstrer på fjorårets grener, så bør beskjæringen gjøres på ettersommeren, etter blomstring. Dette sikrer at blomstringen på de nye grenene ikke blir fjernet uønsket.

Når skal man beskjære forskjellige plantegrupper?

Busker

Beskjær ca èn tredjedel av de gamle grenene tidlig på våren, før årets vekstperiode begynner. Hvis planten blomster på nye grener, så vent gjerne med beskjæringen til etter blomstringen.

Hekker

Trim hekker osv hver vår før vekstperioden, og gjerne også etter sommeren om nødvendig.

Bærbusker

Beskjær bærbusker tidlig på våren. Fjern grener som er skadede, gamle, de som berører bakken, og de som ikke bærer frukter lenger.

Trær og frukttrær

Både trær og frukt trær bør beskjæres før våren setter inn og ny vekst skyter fart. Trær som det går mye sevje i på våren er unntaket, da disse må beskjæres senere på sommeren, gjerne i juli og august.

Evig grønne planter og hekker, samt bartrær

Bartrær og nålehekker beskjæres tidlig på våren (februar, mars), og om nødvendig nye skudd på sommeren. Husk at disse vokser sakte, så beskjær dem med omhu.

Blomster og urter

Plukk urter og blomster på solrike dager, gjerne om morgenen. Ikke når det er fuktig etter regn.

Se alle