Knivskole

Det er en god grunn til at en kulinarisk skole begynner med opplæring på kniver. Å beherske ulike teknikker med kniven er en essensiell del av en kokk's repertoar, likesom en gode kniver er essensielt for et godt utstyrt kjøkken. Og det er aldri for sent å lære! Vår lille knivskole vil lære deg hvordan du skjærer, kutter og hakker som en proff, samt at vi også ser på hvilken kniv som passer til de ulike oppgavene kjøkkenet har å by på.

Knivskole

Det er en god grunn til at en kulinarisk skole begynner med opplæring på kniver. Å beherske ulike teknikker med kniven er en essensiell del av en kokk's repertoar, likesom en gode kniver er essensielt for et godt utstyrt kjøkken. Og det er aldri for sent å lære! Vår lille knivskole vil lære deg hvordan du skjærer, kutter og hakker som en proff, samt at vi også ser på hvilken kniv som passer til de ulike oppgavene kjøkkenet har å by på.

Kutting 101: Løk

Hakket løk er basisen i mange retter, så å lære og kutte en løk raskt og effektivt er verdt bryet. Hemmeligheten er å kombinere vertikale og horisontale kutt - samt å bruke en skarp kniv for å forhindre tårer.

Kutting av gulrøtter med stil

Julienne, Macedoine, Brunoise, Paysenne og Mirepoix – klassiske teknikker som vil gjøre selv den kjedeligste gulroten om til en spennende ingrediens i enhver rett. 

Fire kutteteknikker og en agurk

De aller fleste kutter alltid agurken på samme måte. Tilfør litt mer spenning i salaten med disse 4 teknikkene. 

Den allsidige kokkekniven

En god kokkekniv er en viktig og allsidig kompanjong i kjøkkenet. Kombinert med noen enkle kutteteknikker, vil du være klar for å beherske et mangfold av former, størrelser og teksturer.

Finhakket basilikum

Hvis du ønsker å virkelig finhakke basilikum, start med å rulle bladene sammen som i en sigar. Kutt dem så med en skarp kniv. 

Herlige biter med vannmelon

Vannmelon blir ofte kuttet i triangler eller halvsirkler, men visste du at det er smart og enkel måte å kjapt kutte den i herlige fristende biter? Vannmelonens skall er enklest å kutte med en stor kniv, slik som en kokkekniv. 

Preparer fisk som en proff

Det fleksible og tynne bladet til en filèt kniv gjør den perfekt til filetering av fisk. For å fjerne finner og for å åpne buken, kan du bruke en fiskesaks.

Rett redskap for rett skrelle oppgave

Skrelling kan være tidskrevende, og med et galt redskap kastes mye mat som egentlig ikke burde gått til spille. Så med rett redskap vil ikke bare jobben gå fortere, men mindre mat vil også gå i søpla.

Sliping av kniver

Når man skal slipe en Fiskars kniv med et bryne eller et skjerpestål, skal kniven veksles fra side til side med en vinkel på 15 grader. Med en enkel knivsliper, skal kniven dras gjennom 15-20 ganger i begge retninger.

1
2
3
4
5
6

Blad guide

1. En forskjærskniv har et smalt langt spisset blad for skjæring av steker og feks salami. 

2. Brødkniven skjærer let gjennom harde skorper takket være dens lange og sterke serraterte blad. 

3. Kokkekniven er essensiell på etthvert kjøkken, og kommer i flere størrelser. Et bredt ("høyt") blad med en fin egg er perfekt for kutting, hakking og skjæring av ulike ingredienser.

4. Det serraterte bladet på tomatkniven gjør det til en lek å skjære tomat og andre grønsaker med hardt skinn.

5. Grønsaksknivens smale tynne blad gjør den perfekt til skrelling, kutting og skjæring av frukt og grønsaker. 

6. Skrellekniven kommer til over alt på frukt og grønsaker, og er perfekt for skrelling og rensing.

Kniver - Vedlikehold og oppbevaring

Det er viktig å slipe knivene regelmessig. Fiskars har slipeverktøy som skjerpestål og den funksjonelle Fiskars Roll-Sharp knivsliperen, hvorav begge også kan brukes på kniver med serratert blad. Se gjerne videoene på denne siden for å se hvordan de blir brukt. 

Når en kniv oppbevares i en knivblokk, eller på en list, så vil man holde skarpheten lenger. Fiskars kniv blokker og kniv magneter gjør sitt til at oppbevaring blir både stilfull og sikker.

Før du setter bort knivene dine er det dog viktig å vaske dem, og det gjerne rett etter bruk. Skal du vaske kniven i oppvaskmaskinen, pass på at bladet er beskyttet. 

For mer informasjon om hvordan velge rett kniv eller hvordan ta vare på den, se mer utfyllende informasjon på våre hjemmesider, eller kontakt vår kundeservice.

Kniver - Vedlikehold og oppbevaring

Kjøkkensakser

Selvfølgelig, en kniv er for mange kutteoppgaver det perfekte valget, men noen ganger kan en saks gjøre jobben like bra! En saks kan være en enkel måte å kutte urter, klippe fiskefinner, klippe opp fugl og andre oppgaver da kanskje skjærebrettet ikke er nødvendig.

Som for kniver, kommer også sakser med ulike typer blader. Rette, glatte blader, sikrer klipping med høy presisjon. Serraterte (eller taggete om man vil) blader er perfekte for glatte ingredienser da de blir holdt på plass av bladene.

Ta godt vare på saksene dine for å sikre en optimal ytelse. Tørk av bladene etter bruk, og drypp litt olje på skruen som forbinder bladene innimellom. Blir bladene sløve, kan de slipes opp med en Fiskars Saksesliper.

Cutting Academy kitchen scissors and shears