Beskjæring av nålebærende trær, busker og hekker

De fleste nålebærende vekster trenger ikke beskjæring i det hele tatt, og kan ikke klippes helt ned for å bli fornyet. Raskvoksende varianter som tuja og barlind er unntaket, da disse krever regelmessig beskjæring.

Beskjæring av nålebærende trær, busker og hekker

De fleste nålebærende vekster trenger ikke beskjæring i det hele tatt, og kan ikke klippes helt ned for å bli fornyet. Raskvoksende varianter som tuja og barlind er unntaket, da disse krever regelmessig beskjæring.

Når og hvordan beskjærer man nålebærende busker?

Nålebærende busker bør beskjæres utenfor vekstsesongen (tidlig vår eller høst). Når det beskjæres på våren fjernes tørre, frostskadede og og syke grener for å holde busken frisk og bærekraftig.

Beskjæring av barlind og tujaer

Barlind og tujaer er unntaket da disse krever regelmessig beskjæring. Der andre nålebærende varianter kun skyter skudd ut av tuppen av grenene, skyter tujaer og barlind også skudd ut av eldre grener, noe som gjør at de vokser raskere og tåler beskjæring godt. Ofte må man beskjære disse for å gjøre de smalere og kortere, noe som bør bli gjort om våren før nye skudd skyter fart.

Tujaer bør beskjæres igjen sent om sommeren (juli-august) hvis man ønsker å holde de nede. Hvis tujaen ikke har blitt beskjært på en stund og man ønsker å redusere størrelsen - bekjær da kraftig om våren, men prøv å følge tujaens naturlige form og vekstmåte.

Barlind og tujaer er unntaket da disse krever regelmessig beskjæring.

Når og hvordan skal man beskjære nålebærende hekker?

Nålebærende hekker beskjæres forskjellig med tanke på om man fortsatt vil la de vokse seg større eller om de har nådd ønsket høyde og bredde. Hekkene blir som oftest beskjært slik at de tynnes oppover mot toppen, slik at sollys kommer til på alle deler av hekken. Når hekken har nådd ønsket høyde og bredde, beskjæres den tidlig om våren. Når den ønskede høyden er nådd, kan toppen også trimmes for å forhindre vekst i høyden.

Beskjæring av nålebærende hekker gjøres i vekstperioden om våren

Det er viktig å beskjære hekken når den er i vekstfasen da den da vil tette hullene som blir etter beskjæringen selv. Hekken trimmes fra sidene for å sikre at sidene vokser rett. Toppen av hekken beskjæres ikke før den har nådd ønsket høyde.

Merk! Når det beskjæres fjernes kun nye skudd - de kjennetegnes ved å ha en lysere farge. Ikke alt av nye skudd skal bort, så beskjær ca 2/3 deler av de nye skuddene. Hvis man beskjærer for kraftig, kan en slik type hekk bli fortere gul og misfarget.

Beskjæring av nålebærende hekker gjøres i vekstperioden om våren.

Hvordan redde en forvokst busk eller hekk?

Å redde en forvokst nålebærende hekk eller busk som ikke har blitt beskjært på årevis er vanskelig. Kraftig beskjæring kan nemlig føre til at veksten tørker og dør ut. Det kan også føre til at nye skudd vokser i feil retning, og at hullene etter beskjæringen fylles sakte igjen. 

Merk! Den enkleste løsningen kan derfor være å erstatte de forvokste plantene med nye.

Se alle