Plant et frø, og hjelp biene

De av oss som elsker hagen vår vet allerede hvor mye vi er avhengig av biene som summer rundt oss om sommeren. I disse litt lysere tidene vi nå er inne i ser vi at hagen kommer til live igjen, og summingen av bier et klart tegn på at naturen er i balanse. Det er over 25000 forskjellige arter av bier i verden, men de blir færre og færre - bare de siste årene har ytterligere 3 arter blitt satt på den Europeiske Rødlisten over truede arter. Så, hva kan vi gjøre for å hjelpe?

Vi ønsker å hjelpe deg til å hjelpe biene rundt oss

For å hjelpe deg å plante vekster som hjelper mangfoldet av bier rundt oss, har vi sammen med Plantasjen en kampanje hvor vi gir deg en gave ved kjøp av andre Fiskars-produkter.

Gaveesken inneholder frø som er tilpasset vårt klima, og en plantespade slik at det er enkelt å plante uansett hvor det måtte passe.

Les mer
Vi ønsker å hjelpe deg til å hjelpe biene rundt oss

Fiskars, Jernia og Plantasjen gjør det lille ekstra for biene

Sammen ønsker vi å gjøre en forskjell, da vi vil hjelpe deg med å skape et mer bievennlig miljø akkurat der du bor.

Kjøper du Fiskars hage produkter til en verdi av 499,- i enten Jernia eller på Plantasjen, ja så får du med deg en gaveeske* som inneholder både frø og plantespade. Plant førene der du måtte ønske, og du er med på å gjøre en forskjell!

‘* Det er et begrenset antall gaveesker tilgjengelig.

Fiskars, Jernia og Plantasjen gjør det lille ekstra for biene

Bygg (eller kjøp) et biehotell

Alle bier fortjener et skikkelig forpleining gjennom et hus, eller sågar et lite hotell! Lett å lage er det også, og ikke minst skikkelig gøy! Husk å plassere hotellet på et lunt sted, der regnet ikke kommer til. Og du - Hotellet vil være åpent 24/7 så fort du får satt det på plass!

Forslag på 3 forskjellige design
Bygg (eller kjøp) et biehotell

La naturen gjøre noe av jobben

Reserver et område i hagen der ville blomster kan få vokse fritt. Unngå å fjerne døde stilker og grener, og la riven stå. Dette vil gi ly og husrom for våre små hjelpere.

La naturen gjøre noe av jobben

Glem gressklipperen

Ved å klippe gresset mer sjeldent lar du hagens ville blomster blomstre. Hold gresset litt høyere enn vanlig, og du vil ha en plen som heller ikke tørker ut når sola steker.

Glem gressklipperen

Fjern ugress manuelt

Unngå bruk av kjemiske ugressmidler som er giftige for bier, humler og andre innsekter. Og før du begynner ugressfjerningen, spør deg selv følgende spørsmål: Er det virkelig nødvengig å fjerne det? Ødelegger det for andre planter, eller er det kun en midlertidig kosmetisk effekt det har?

Fjern ugress manuelt

Plasser boller med vann rundt i hagen

Litt vann rundt i hagen gjør at forskjellige dyr og insekter får tilgang til fuktighet i de varme sommermånedene. Plasser noen skåler i skyggen rundt omkring, og etterfyll vann når det er nødvendig. Ha litt småstein og liknende i skålene i tillegg, så har insektene små øyer å slappe av på også.

Plasser boller med vann rundt i hagen

8 tips for valg av planter

Noe for alle

Det som kanskje er den perfekte blomsten for honningbier, er nødvendigvis ikke det for ville bier. Men de plantene som ville bier elsker, de passer også for honningbier. Så en tommelfinger regel er å velge planter som ville bier drar nytte av.

Velg lokale planter

Planter som i utgangspunktet har sine røtter i andre land langt unna, kan være skadelig for økosystemet i din hage. Lokale planter er derfor bedre for miljøet, og vil være naturlige bidragsytere til at din hage får et bedre biodynamisk mangfold.

Tenk lilla

Det er ingen hemmelighet at bier elsker fargefulle planter og vekster. Lilla blomster spesielt er noe de ofte søker imot. Dette rett og slett fordi fargen lilla er en farge biene ser klarere enn andre farger.

De beste valgene for balkongen

Geranium og petuniaer ser flott ut på balkongen, men har veldig lite å tilby våre flyvende venner. Men det finnes mange andre gode alternativer, blant annet lavendel som du også kan bruke til en hel masse annet. Hør med din lokale gartnerbutikk om hva de anbefaler der du bor.

Plant løk på høsten

Med litt planlegging, kan du få en frodig hage allerede på våren, noe biene setter stor pris på. Velg løker som spirer om våren, og skaper ikke bare en fryd for øyet, men også pollen og nektar for bier, humler og andre insekter.

Gi biene næring fra våren til høsten

Ville bier trenger næring fra våren og helt ut til høsten, så velg planter som blomstrer lenge. Det nyter både de og du godt av.

Noen flere tips

Velg gode organiske kvalitetsfrø fra en anerkjent produsent da disse ofte gir bedre avlinger. Unngå også kjemiske plantevern- og ugressmidler da disse kan skade og være særdeles uheldige for våre små hjelpere.

Valg av blomster

Når du skal velge blomster, så velg helst blomster som har single kroner slik at biene kommer lettere til nektar og pollen.

Naturens små hjelpere

Biene utviklet seg i takt med blomstrende planter, og er et nydelig eksempel på naturlig harmoni. Blomstene bruker lukt og farge for å tiltrekke seg bier og andre insekter, og gir dem nektar og pollen som takk for hjelpen. Insektene flyr så til neste blomst, og gjennom det pollineres plantene rundt oss og skaper den planeten vi alle bor på. Mange av oss er på vårt gladeste når vi planter ut frø og andre vekster, men sannheten er at uten biene, ja så vil ikke mye slå rot og gro i det hele tatt. Grunnen til at vi ser en nedgang i biebestander over hele verden er at vi alle er med på å ødelegge deres naturlige habitater gjennom urbanisering, klimaforandringer og bruk av skadelige kjemikalier i vår hverdag.

Se alle