Beskjæring av frukttrær

Beskjæring av grenener på frukttrær gjøres for å forlenge levetiden på selve treet, samt for å gi en bedre kvalitet på avlingen.

Beskjæring av frukttrær

Beskjæring av grenener på frukttrær gjøres for å forlenge levetiden på selve treet, samt for å gi en bedre kvalitet på avlingen.

Når skal epletreet beskjæres?

Beskjæringen bør skje tidlig på våren, i mars eller april, når knoppene enda ikke har åpnet seg. Beskjæringen bør ikke skje i minusgrader, da grenene fort kan brekke ved beskjæring i kulden. Har det gått mange år siden siste gang man beskjærte, bør beskjæringen skje over noen år fremfor å ta alt på en gang.

Hvorfor man skal beskjære epletrær?

Grunnen til at man skal beskjære epletrær er for å fremme sterke grener, og få en luftigere trekrone. Dette sikrer at nok lys kommer til for å modne frukten, samtidig som det forhindrer at sykdommer spres i treet. Beskjæring sikrer også at treet ikke blir for høyt, noe som igjen gjør at epleplukkingen blir enklere. 

En kvinne plukker epler fra et epletre med Fiskars fruktplukker.

Hvordan beskjære frukttrær

Skarpe vinkler på grenene i frukttrær kan fort by på problemer da de ofte ikke klarer vekten og rett og slett knekker når frukten modnes. På epletrær så er den ideelle vinkelen på rundt 90 grader. Grener bør beskjæres helt inn til stammen.

Merk! Disse tipsene fungerer også på pæretrær.

En kvinne kutter epletregren med Fiskars gren.

Hva skal fjernes fra epletreet om våren:

  • tørre og skadede grener
  • grener som vokser inn mot stammen
  • grener som vokser tett sammen
  • grener som vokser helt rett
  • grener som lett ser ut til å kunne brekke
  • grener som vokser ut langt nede på stammen, eller opp fra røttene.

Epletregren.

Når skal plumme- og kirsebærtrær beskjæres?

Kirsebær- og plummetrær har en sterk flyt av sevje om fåren, noe som gjør at de må beskjæres sent på vinteren når de er i dvale. Beskjæring sent på sommeren frarådes da sårene fort kan spre sykdommer sent på sommeren og tidlig på høsten. Når det er sagt, kan helt tynne grener beskjæres på høsten om nødvendig.

Hvordan beskjære plumme- og kirsebærtrær?

Plomme- og kirsebærtrær krever minimalt med beskjæring. Tørre og skadede grener fjernes når det er nødvendig. Trekronen kan med fordel trimmes for å slippe mer lys inn mot frukten. Dette hjelper fruktene med å modnes helt, samt at de blir større. Skudd som skyter ut av røtter bør fjernes så fort man ser dem.

Kirsebær- og plummetrær må beskjæres sent på vinteren når de er i dvale.
Se alle