Beskjæring av trær

Trær bør beskjæres utenfor vekstsesongen (om våren eller på høsten). Tynning av løvfellende trær gir ofte mer rom for at lys og luft treffer bladverket, noe som promoterer vekst og gir mindre muligheter for sykdom i trekronen. Store løvfellende trær trenger vanligvis lite beskjæring.

Beskjæring av trær

Trær bør beskjæres utenfor vekstsesongen (om våren eller på høsten). Tynning av løvfellende trær gir ofte mer rom for at lys og luft treffer bladverket, noe som promoterer vekst og gir mindre muligheter for sykdom i trekronen. Store løvfellende trær trenger vanligvis lite beskjæring.

Hvordan beskjære trær?

Når man skal beskjære løvfellende trær, så trim grener som har vokst seg for lange og som da er i faresonen for å brekke lett, samt tynne grener som har vokst for fort og som gir for mye løv slik at solen kommer til mot midten av trekronen. Tørre og skadede grener, samt grener som gnisser mot hverandre, bør også fjernes når det er nødvendig. Skudd som vokser ut langt nede på stammen, skudd som vokser opp av røttene osv, beskjæres så langt ned som mulig så fort de skyter fart. Disse stjeler nemlig mye næring fra treet. 

Løvfellende trær krever lite beskjæring. Kun syke og frostskadde grener fjernes etter vinteren. Rivaliserende store grener bør fjernes fra yngre løvfellende trær for å sikre at treet vokser på en balansert måte.

Hvordan fjerne grener?

 • Grenene fjernes over en passende forgrening.
 • De laveste grenene kan fjernes ved roten.
 • Beskjæringen bør gjøres før grenene har blitt tykke – altså når de fortsatt er unge. Beskjæring av yngre grenener er også enklere, da det er lettere å få et rent kutt.
 • Diameteren av det man beskjærer bør ikke overstige 5 cm.

Merk! Hvis man skal fjerne en tykk, tung gren, så er det best å bruke en tre-stegs-metode med en grensag, slik at ikke grenen river med seg unødvendig bark fra stammen og derav skader treet. 

Grenene fjernes over en passende forgrening.

Hva skal beskjæres - sjekkliste:

 • Døde og skadede grener
 • Grener som gnisser mot hverandrer
 • Grener som er for lange
 • Tette, tynne grener
 • Skudd langs bakken og fra røtter.

Merk! Pass på at kuttene er rene og rette. 

Fjern dette fra busker og trær.

Ved planting av trær, beskjær følgende:

 • Grener som vokser i hverandre.
 • Grener som vokser for tett (fjern en av dem).
 • Rivaliserende større grener.

Ved planting av trær, beskjær grener som vokser i hverandre eller vokser for tett.

Tre-stegs-beskjærings metode for tykkere grener

Tykke grener krever en tre-stegs-beskjæring for å forhindre skader på bark og never

De første to kuttene fjerner det meste av vekten i enden av grenen. Det tredje – og siste kuttet – gir rom for kallus vekst (som forsegler såret).

Grenkragen vil hjelpe tresåret til å okkludere raskere

Korrekt beskjærte grener stimulerer til kallus vekst der grenen en gang var. Kallus veksten er essensiell for å holde treet friskt.

Nå høyere opp med QuikFit™

Glem vaklende stiger når man skal sage grenene høyt der oppe. Fiskars QuikFit™, er et sortiment med forskjellige typer hoder, som sparer plass i boden, gjør at man trenger færre skaft, og som er meget smarte i bruk. QuikFit™ lar deg utøve flere hageoppgaver med færre redskaper. Faktisk, så er det så smarte at de har vunnet den prestisjefylte Red Dot Design Award'en for sitt unike, automatiske, doble sikringssystem på teleskop produktene i serien.

Ved siden av å beskjære grener høyt der oppe, muliggjør systemet med de forskjellige hodene en mengde andre opppgaver også slik som raking, kultivering og rensing av takrenner.

Se alle

Se alle